Koningsdag is een dag vrij van werk voor mij en de uitgelezen kans om Peters picanha op de BBQ te bereiden.
De vraag in de vorige blog was hoe kwam ik nu aan dit stuk prachtig vlees van collega Peter gekregen?.
De grap was dat de gietijzeren wokpan in de aanbieding was bij de digros te Leiden en ware het niet dat mijn vrouw de pan wel had weten te bemachtigen, maar Peter even een fractie te laat was.
Ik ben voor mijn collega naar een ander filiaal gegaan en heb alsnog de pan voor hem in handen weten te krijgen.
Mijn collega Peter is ook een kook fanaat en zo'n pan maakt hem helemaal blij.
Als tegen prestatie niet om gevraagd kwam hij 3 dagen aan met een prachtige Pichanha van ruim 1.5 kilo Hollands rund.

Na de Kemper Hoen was het hoog tijd om deze jongen op mijn weber te bereiden en zo gezegd zo gedaan.
Koningsdag met ruim 15 graden buiten de uitgelezen kans om dit te bewerkstelligen.

Je gelooft het niet heb ik een kruiden rub uit de digros meegenomen die ook nog eens in de aanbieding was en na het proeven wist ik dat deze rub op de picanha ging.
Ik heb 2 zakjes gebruikt en helemaal top deze rub, had hem zelf niet beter kunnen maken voor nog geen 2 euro totaal geweldig.
Goede dingen hoeven niet op voorhand altijd duur te zijn, het bewijst het maar eens weer.

De picanha van de vlies ontdaan en het overtollige spek eraf gesneden tot zo'n 5 millimeter en op de spekzijde kruislings ingesneden, zodat de rub ook op het spekgedeelte zijn werk goed kan doen.
Lekker goed ingesmeerd met de rub en deze nog een ruim een uur laten rusten op kamer temperatuur, zodat de kou uit het vlees is.

Ondertussen de bbq aangestoken en hiervoor gebruiken wij de reverse searing techniek, dat is op 134 graden 1.5 uur verwarmen met in dit geval folie pakketjes met geprikte gaatjes  rookhout snippers van beuken en eiken op 134 graden met een kern temperatuur van 54 graden, met een indirecte warmte en wanneer gereed affakkelen op hoog vuur.

Ik heb deze sessie wel heel veel moeten inregelen met het de temperatuur, de kolen, en het rookhout.
Het was een behoorlijke uitdaging als je bbq zijn eigen weg gaat, maar met de juiste meet technieken weet in inmiddels hoe ik vuur de baas ben.









Voor de groentes heb ik gekozen voor basic courgettes, wortels en trostomaten in een groenten marinade geplukt van het internet waar ik achteraf mijn bedenkingen over had i.v.m. de vlakheid van de smaak.
Wie niet waagt wie niet wint en soms is het geen verlies, maar enigszins een kleine teleurstelling, louter omdat je er meer van had verwacht, maar ach dit is ook koken.





Voor over het vlees weer die lekkere Chimichurri gemaakt van het recept van Jord Althuizen.
Pittige bite, maar echt een toevoeging op je vlees verrukkelijk.
2 Madam Jeanette Pepers is zelfs voor mij iets teveel, dus een kleine aanpassing gemaakt op de hitte van de churri.






Slotwoord :

Ondanks de uitdagingen van de dag wisten we het toch weer tot een zeer smakelijk geheel te brengen en Wauw wat hebben we genoten van Peters full flavour Picanha.
Met dank aan Peter en ook aan mijn beiden kanjers Jolanda & Priscilla die mijn steun en toeverlaat zijn voor deze sessie op de bbq.

Tot laterzzzz....



















Aanbevolen post

  Koningsdag is een dag vrij van werk voor mij en de uitgelezen kans om Peters picanha op de BBQ te bereiden. De vraag in de vorige blog was...

Populaire posts