Kruiden en Specerijen

  





Positief te melden dat tegenwoordig steeds meer producten in de supermarkten verschijnen voor de buitenlandse keuken.

Buiten de verse bakjes veel te duur aangeboden kruiden zie je wel een omslag verschijnen in de winkel ketens.

De Laos, citroengras, de gember, enz, al dat soort zaken nemen een opmars ook zelfs heel voorzichtig nu bij de Jumbo.
Bij ah-xl een hele sushi stand dus het lijkt wel dat de Hollandse pot zijn status aan het verliezen is.
De velen verschillende bevolking groepen hebben hun keuken mee naar Nederland genomen en dat draagt enorm bij aan de variatie.
De verse kant en klaar pakketten dragen bij aan gezonder eten.
Een goede vooruitgang, echter het kan altijd beter en zelf ben ik blij dat ik hier van alles in de stad heb zitten om voorzien te zijn van mijn kruiden en specerijen die mijn gerechten zo lekker maken zoals ze bedoeld zijn.

Een ander feit is dat heden nog steeds heel veel mensen niet weten dat je heel veel van deze producten voor lange tijd van invriezen.
Persoonlijk ben ik mij daar in gaan verdiepen en tegenwoordig gooi ik bij lange na niet meer weg als wat ik voorheen deed.
De kostprijs voor zo'n volgende keer word aanzienlijk goedkoper, en dat is voor mij een sport geworden.




Er gaat niets maar dan ook niets boven de verse kruiden, echter zijn er genoeg specerijen die niet vers te koop zijn.
Het is dan zaak om de kruiden zo voordelig mogelijk te verkrijgen.
Het kwaliteit verschil tussen de diversen kruiden is enorm groot.
Ik ben van huis uit opgegroeid met de kruiden van bijvoorbeeld het merk versteegen.
De supermarkten hangen er vol mee, er is weinig mis mee, echter die halen het tegenwoordig bij lange na niet meer met wat ik nu heb staan in de keuken kastjes.

Nog los van de variatie waar ik uit kan kiezen in de toko's.
Die bakjes met de groene deksels 1 a 2 euro  zijn in kostprijs echt een stuk goedkoper en kwalitatief top, en het assortiment is verreikend kan ik zeggen.
Het mooie is dat ik tegenwoordig eigen mengsels maak die in de winkel niet voorhanden is.

Voor velen die koken uit de wereld  keukens bemerken dat in b.v. veel landen een soort basis van specerijen aan ten grond slag ligt.

- Chinees
- Vietnamees
- Thais
- Italiaans
- Turks
- Marokkaans
- Indisch
- Surinaams

Voor deze keukens is tegenwoordig heel makkelijk heel veel te vinden, zowel in de winkels als op internet.
Ook de geneeskracht van veel kruiden zien we terug in flesjes vermengd met oliën/ zalven of b.v. theebladen enz.
 
De top zeven verse kruiden :
- Koriander
- Dille
- Basilicum
- Peterselie
- Munt
- Rozemarijn
- Oregano


Allen kruiden die buiten de rijke smaak ook nog een toevoeging hebben op de gezondheid. 
Hoe Mooi is dat !!

En als dit alles nog niet genoeg is hebben we nog wel een lijstje voor je.


Gezonde kruiden en specerijen
  •  Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je cholesterol
  • Knoflook. Knoflook bevat allicine, een stofje dat helpt bij het bestrijden van bacteriën.
  • Gember. Gember kan een positief effect hebben op je maag. 
  • Cayennepeper. 
  • Kurkuma
  • Fenegriek
  • Salie

Een prachtige site is Koksland
Deze site bevat alle informatie over de werking van kruiden.
Een echte aanrader als je meer wilt weten over wat ons land te bieden heeft.





























Aanbevolen post

  Koningsdag is een dag vrij van werk voor mij en de uitgelezen kans om Peters picanha op de BBQ te bereiden. De vraag in de vorige blog was...

Populaire posts