De 35-jarige
Nick Toet maakt sinds twee jaar furore op YouTube.Onder de noemer Eten met Nick
is hij immens populair.
Meer dan
140.000 mensen hebben zich geabonneerd op het kanaal waar wekelijks een nieuw
gerecht verschijnt. ,,Ik kook gewoon zoals jij thuis ook kookt en dat zie je
terug!
(Stukje uit de AD.nl)
Ik wil graag Nick introduceren ( ook bekend als sidekick bij dumpert ), want het stuk uit de AD is gewoon een waarheid.
Nick is redelijk plat en zeer in to your face in zijn taalgebruik, maar zijn gerechten zijn formidabel en simpel.
In 1 van zijn gemaakte video's Lekkerste stoofvlees ooit! staat een fantastische Rendang.
Zijn recept was voor mij de ingang om een Rendang klaar te maken, inmiddels voor de 2de keer al weer een week of 3 geleden.
Boemboe (kruiden-mengsel).
Ingrediënten:
- gember/djahee (stukje van 3 cm)
- laos/galangawortel (stukje van 3 cm)
- 5 kemeri-noten (niet rauw eten! Kan giftig zijn!)
- 5 teentjes knoflook/bawang puthi
- 2 tl komijn-poeder/djinten
- 2 tl koriander-poeder/ketoembar
- 1 1/2 el kurkuma/kunyit
- 4 el sambal
- 1 tl trassi ( stinkt! maar hoort er wel bij)
- 3 uien
Bereiding:
1. Maak je gember schoon met een lepel, gewoon de schil eraf schapen.
2. Zelfde doe je met je Laos.
3. Nu pleur je alle ingrediënten voor boemboe in een blender.
4. Blender het helemaal de moeder.
5. Klaar!
Rendang.
Ingrediënten:
- 1 1/2 kg riblappen
- 3 stengels citroengras/sereh
- 5 citroen-bladeren/djeroek poeroet
- 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa
- 1 boullion blokje
- 2 blikken kokosmelk
- 4 el olijfolie
- 300 gram rijst
Bereiding:
1. Snij je riblappen in niet te kleine stukken, je wilt ook het gevoel hebben dat je iets in je bek hebt.
2. Gooi je boemboe in een pan met dikke bodem en bak je mengsel een klein beetje aan.
3. Leg een knoop in je citroengras, snij het kontje eraf en gooi het bij je kruidenmengsel
4. Gooi je 5 blaadjes djeroek poeroet erbij.
5. Gooi 2 blikken kokosmelk erbij.
6. Eventjes roeren.
7. Doe er 2 schijfjes palmsuiker/gula djawa bij en 1 bouillon blokjes verkruimelen en er doorheen roeren.
8. Gooial je vlees lekker in de pan.
9. Goed roeren!
10. Laat je vlees nu op het allerlaagste vuur wat je hebt, zeker voor 3 a 4 uur lekker pruttelen.
11. Hoe langer, hoe dikker je saus.
12. Gebruik, als je die hebt, een vlamverdeler, of zo laag mogelijk vuur.
13. Geen deksel op de pan in verband met de reducering van het vocht, en elk half uur even voorzichtig roeren in de pan.
Komkommer zuurtje.
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 komkommer
- 250 ml water
- 250 ml azijn
- 6 el suiker
- 2 steranijs
1. Snij de komkommers in de lengte door de helft en haal het vruchtvlees eruit.
2. Snij je komkommer in halve manen.
3. Maak je ui schoon en snij in dunne ringen.
4. Gooi alles in een bak en gooi je water en azijn erbij.
5. Gooi je suiker erbij en je steranijs.
6. Goed roeren.
7. Klaar!
8. Laat voor zeker 2 a 3 uurtjes staan (hele nacht is lekkerder!)
Inmiddels is het de 2de keer geweest dat ik dit vlees heb klaargemaakt en ook het zoetzuur, en wat een wauw effect op de tong, met 1 woord goddelijk.
Voor de nasi goreng heb ik een ander recept gebruikt die ik vond op het internet.
Een hele smaakvolle rijst die naadloos aansloot op de rendang.
De ingrediënten lijst ben ik kwijt helaas, maar de bereiding staat nog wel hieronder omschreven, wellicht een hulpmiddel.
1.
Gooi de gesneden sjalotten in maïzena en bak ze in
olie op hoog vuur tot ze knapperig zijn
2.Breng over naar een kom.
3.
Voeg garnalenpasta, knoflook en chili toe aan de wok
met een beetje olie, voeg dan vissaus, bruine suiker, tamarindepasta,
tomatenpuree en sojasaus toe.
4.
Roer door elkaar en kook een minuut, voeg dan
afgekoelde gekookte rijst toe en verwarm door, vaak roerend.
5.
Verplaats de rijst naar een kant van de pan. Voeg
een ei toe en roer het door elkaar, meng het dan allemaal met de rijst.
6.
Voeg lente-uitjes, zout en de krokante uien toe aan de
rijst en meng goed.
7.
Bak ondertussen de eieren in een andere pan, tot de
zijkanten knapperig zijn en de dooier vloeibaar.
8.
Verdeel de rijst in vier kommen, bedek elk met een
gebakken ei en serveer.