Mijn vrouw Jolanda is in herstel van een operatie, dan is het belangrijk goed en lekker te koken voor de dames hier in huis en voor mijzelf.
De Saoto Soep van Fajalobi stond al enige tijd op de lijst om een keer te maken op mijn vrije dag, want zoals een beetje kok weet dat het redelijk wat handelingen zijn voordat dit bordje voor je neus staat.
Ik heb wel wat gesleuteld aan de receptuur, want een goede bouillon moet even trekken om op smaak te komen, dus wat aanpassingen gedaan.
De 1ste aanpassing is dat ik kippendijen heb gebruikt i.p.v. de kipfilet.
De 2de aanpassing is dat eerst de basis buillion heb gemaakt van water,laos,gember,citroengras,sereh, en pigment korrels.
Op veel Surinaamse kook sites te lezen.
In principe heb je aan de Saoto trafasie genoeg, maar wij houden van de diepe sterke smaken.
Er staan heel veel varianten van deze maaltijd soep op het internet, maar een beetje in de combo vind ik het mooist.
1. Voorbereiding:
3 eieren
500 gram kippendijen
zonnebloemolie
100 gr rijstvermicelli
1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie
1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees
3. Toevoegen tijdens het serveren:
hard gekookte eieren
gepluisde kip
gebakken rijstvermicelli (mihoen)
100 gr gebakken uitjes
180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)
4. Even stomen
180 gr taugé
1 halve Chinese kool
Een belangrijke les is dat je eerst altijd de kip gaat wassen en goed checken op achtergebleven botsplinters wat ik mijn geval aan de hand was.
Overig vet eraf gesneden en lekker laten garen in de bouillon.
De kip na de garing eruit halen en die bouillon zachtjes lekker laten pruttelen, hoe langer hoe beter.
Ga uit van minimaal een uur of twee.
Vergeet het afschuimen niet, dat komt je soep niet ten goede.
Pan met zonnebloem olie op en de kip even aanbakken.
In een schaaltje en daarna de kip pluizen en wegzetten
Ondertussen wat eieren hard koken,pellen en wegzetten voor later.
Onderdeel nummer 3 is het bakken van de Chinese rijstmie.
Hier ging even iets de mist in met iets te veel in de pan.
Als deze gebakken is neem je een grote schaal en doe daar de gebakken mie in de frietjes en de uitjes en die meng je door elkaar.
Wegzetten en door naar stap 4.
Ik ben niet van het rauw wegkauwen van groenten, dus na even zoeken een dikke tip recht op mijn netvlies.
De groenten even stomen boven een pan.
2 stengels selderij fijngesneden, een halve Chinese kool fijngesneden, en de bak taugé ter hand genomen en deze in een vergiet gezet boven een pan heet water, en een liter kokend water er overheen gegooid en dit even laten staan.
Laatste onderdeel is het afmaken van de bouillon.
Ruim 1.5 liter van het vocht overgedaan in een andere pan.
De pot saoto trafie toegevoegd.
De pot kippen bouillon met kippenstukjes erbij.
Even goed warm laten worden en er kan opgediend worden.
Voor de verassing het ik alles apart in bakjes gezet, zodat je zelf kan samenstellen waar je voorkeur naar toe gaat.
Beterschap lieve schat eet smakelijk geniet ervan en weer snel op de been.