De zon schijnt weer in zijn volle glorie, dus tijd voor de BBQ op te poken.
Deze dag verse KÖFTE KEBAB op de grill.
Vers Naanbrood bakken op de pizza plaat.
Met een homemade muntsaus voor over het vlees.
Dit alles gevonden op de site Made by Ellen.
Aanrader om eens op te kijken.
Alles word goed omschreven en zelfs instructie video's, helemaal top.
Na even geshopt te hebben bij mijn lokale Turkse slager die voor mij speciaal een kilo lamsgehakt heeft staan draaien.
En ook weer even een arsenaal aan kruiden heb meegenomen voor in de voorraad kast.
Kruiden maken je eten smakelijker zolang er maar balans in blijft.
Je wil niet dat je mooie recepten word overheerst door de kruiden.
Ik heb ook mijn 1ste deeg gemaakt voor het maanbrood op de BBQ.
Vaak neem ik een turks brood of pita broodjes mee.
Er staat in de keuken prachtige apparatuur waarmee een deeg zo gedaan is.
Wat een leuke ervaring was ook dit weer.
Normaliter is deze vaak in gebruik door mijn dochter Priscilla voor haar baksels,maar nu heb ik hem ter handen genomen.
Ellen zie je in haar instructie video alles zelf kneden,echter ben ik meer van de schone handen.
Ik kwam na het rollen van de degen niet helemaal ongeschonden uit de strijd met een shirt onder de meel, maar ja eigenwijs en geen short aan doen, U kent het wel waarschijnlijk.
Voor de kilo KÖFTE heb ik gebruikt :
1 grote rode ui
3 tenen knoflook
1 kilo lamsgehakt
3 eetlepel ras el hanout kruiden
1 hand verse koriander
1 hand verse platte peterselie
2 eier dooiers (optie)
2 eetlepels paneermeel(optie)
Peper en zout
Scheutje olijfolie
Leuk te vermelden is de de ras el Hanout kruiden per streek kunnen verschillen.
De kruidenmix heeft een aantal basis ingrediénten,en daarmee stoppen ze per streek en weer andere kruiden bij.
Het kruidenmengsel word ook veel gebruikt in de tanjine gerechten.
Alles choppen en mengen in een grote bowl.
Het eigeel en de paneermeel geven voor mij net even wat compactheid aan het vlees en bij het bakken valt het vlees niet uitéén.
Het is niet de orginele manier,echter het is persoonlijke keuze.
Op de BBQ op een hoog vuur bakken,echter wel oppassen met het vet van het gehakt.
Lamsgehakt bevat veel vet, dus even erbij blijven voor een optimaal stuk gehakt.
Ingrediënten voor het Naanbrood :
275 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
100 ml melk
2 eetlepels olijfolie
100 ml yoghurt
1/2 eetlepel zout
2 theelepels suiker
1 eetlepel griesmeel
De bloem,bakpoeder en de gemalen suiker even zeven.
In de keukenmachine en de rest erbij toevoegen, en lekker even laten draaien zo'n 8 tot 10 minuten.
In de kom laten met een vochtige theedoek eroverheen en laten rijzen een minuut of 20.
Bolletjes maken van rond de 115 gram en uitrollen maar.
Beetje olie de top van het deeg en ik heb zelf wat voor gerookt sesamzaad erover gedaan.(simpel en lekker).
Op de weber pizza plaat op 200 graden zo ongeveer 4/5 minuten.
De muntsaus hoort er gewoon bij.
Ik vind het zelf net even lekkerder als een tzatziki saus, maar ja smaken verschillen.
Voor de muntsaus :
1 grote teen knoflook, fijngehakt
5 eetlepel zachte volle yoghurt.
Sap van 1/2 citroen
12 á 15 verse muntblaadjes, fijngehakt
Peper en zout
Lekkere ijsbergsla en een tomaten,komkommer mix erbij.
Was weer een top gerecht van de BBQ.