Na wat speurwerk op internet vond ik een recept voor mijn vers te bereiden spare ribs.
Met een lijst van 28 ingrediënten heb ik mijn culinaire kunde op plafond hoogte gezet.
Een prachtige uitdaging met als thema Mexicaans.
Dit recept past exact in het straatje van de avond.

Spareribs Marinade | Original Basterd Style 

Spareribs + marinade voor de BBQ | 4 personen

Voor de spareribs
  • 1,5 kg spareribs
  • Olijfolie, om in te smeren
  • 100 ml appelsap
Voor de spareribs marinade / rub 
  • 2 el paprikapoeder
  • 40 g lichtbruine suiker
  • 3 el chipotlepoeder
  • 40 g versgemalen zwarte peper
  • 3 el zout
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el salie
  • 2 el korianderpoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 tl maïszetmeel
Verder heb je nodig:
  • Ribrekje
  • Plate setter
  • Aluminiumfolie
  • Keukenmachine
Voor de BBQ-saus
  • 2 el olijfolie
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 3 cm verse gember, in blokje
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gr ananas, in stukjes
  • 3 chipotlepepers in adobosaus
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 450 ml ananassap
  • 1 el worchestersaus
  • 50 ml rietsuikersiroop
  • 50 ml cognac
  • 40 ml appelciderazijn
  • 2 el fijngehakte verse koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl pimentpoeder
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
Zet alles op je lijst

Fire it up! 
  • Doe de barbecue aan en zorg dat deze 105-120 °C is
  • Meng voor de spareribs marinade alle ingrediënten in een kom.
  • Verwijder het overtollige vet van de ribben. Smeer elk stuk in met olijfolie en kruid ze met de rub. Leg de spare ribs in een ribrekje op het rooster boven de plate setter van The Basterd. Sluit de deksel en laat de spareribs 2 tot 2,5 uur garen.
  • Maak een stevig pakketje van aluminiumfolie. Leg hierin de spareribs en overgiet ze met de appelsap. Sluit het pakketje en gaar nog eens 1,5 uur.
  • Bak intussen voor de BBQ-saus de ui en gember in wat olie. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper en roer de knoflook erdoorheen als de ui en gember bruin beginnen te worden. Voeg na 30 a 45 seconden de ananas, chipotlepepers, tomatenblokjes en het ananassap toe en laat afkoelen.
  • Voeg de worchestersaus, rietsuikersiroop, cognac, appelciderazijn, koriander, kaneel, pimentpoeder en kruidnagelpoeder toe en laat 30 minuten sudderen onder af en toe roeren. Mix de saus in een keukenmachine tot een glad geheel.
  • Haal de spareribs uit het foliepakketje. Verhoog de temperatuur van The Basterd naar 150 °C en leg de spareribs terug op het rooster van The Basterd. Smeer ze in met de saus en laat nog 1 uur garen.
  • Genieten maar!


Lekker voor erbij :

Nacho's uit de oven met ceddar kaas, i.p.v. aardappelen of patat.
Zure kool salade.
Mexicaanse bonen schotel van Hak.
Lekker Mexicaans biertje met limoentje.

Eet smakelijk.

Met dank aan de auteur van dit prachtige recept.
 

Aanbevolen post

  Koningsdag is een dag vrij van werk voor mij en de uitgelezen kans om Peters picanha op de BBQ te bereiden. De vraag in de vorige blog was...

Populaire posts