Hoe kwam ik ineens in het bezit van een Kemper Landhoen?.

De buurman zou de buurman niet zijn dat hij ineens 3 weken geleden met een enorme kip voor mijn deur stond en deze kado gaf, nou gewoon omdat het kan.

Met 1 woord geweldig, maar hij schiep wel enigszins de verwachting dat ik deze ook gelijk in het weekeind op de weber zou knallen.

Ik kreeg over de app bladzijdes uit een Engels historisch kookboek Smoke & Spice van hem, en vooral de quote ( het lekkerst is injecteren ).

Dit overviel mij, omdat ik nog andere klussen had en ook mijn dochter haar wensen had omtrent haar kamer en opslag en wat al niet meer, dus nee dat weekeind ging het hem niet worden.

De week daarna ook al niet, maar vorige week vond ik dat de tijd rijp was om mij in de Kemper Landhoen te gaan verdiepen.

Op Kemperkip klikken en je ziet alles over deze prachtkip en vooral hoe zij groot worden gebracht.

Na een paar dagen spitten op het net vond ik een prachtig receptuur voor de injectie van mijn Kemperhoen.

 


Enige tijd geleden had ik al een rvs injectiespuit besteld, maar nog niet mee gewerkt, dus een uitgelezen kans dacht ik zo.

Inmiddels ben ik redelijk bekend met wat smaken met elkaar doen.
De kruidenlagen opbouwen voor het zoet, zuur, hartig en de Unami.
Ik vond meerdere recepturen en alle uitgeprint en daar een combi van gemaakt.


Voor de Hoen marinade injectie had ik volgende bedacht :

1 kop olijfolie
1 theelepel oplosbaar zout
2 theelepels gemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1/5 theelepel komijn
1 theelepel chilivlokken
3 a 4 eetlepels worcerstersaus
3 tenen knoflook
1 middelgrote ui in grove stukken
1 halve bos peterselie
1 fles hertogjan Grand Prestige
1 sap van een hele citroen
2 kwart verse sinasappel sap geperst
1 blad laurier

Dit hele goedje gaat in de keuken bullet en zover doormalen dat het door de nauwe gaatjes van de injectiespuit gaat.(altijd eerst even testen voor je begint).
Ik heb gekozen om een beker te gebruiken, zodat ik spuit volledig kan vullen.

De Kemperkip ging uiteraard een kip(hoen) on The Can worden, echter heb ik daar een mooie houder voor en daarom kon ik kiezen voor een fles bier, gemak dient de mens dus ook mij.

De binnenzijde van de kip gevuld met wat schijfjes citroen, sinasappel, tijm, laurier, rozemarijn om het nog net even intenser te maken.

Voor de buitenkant heb ik hem gerubt met gezoute kipkruiden.
Het vel had wat schade op de punten van de borsten en dat heb ik opgelost om een speklaag aan te brengen, zodat het niet verbrand of te ver doorgaard.



De weber aangezet op houtskool voor indirect grillen(de halve manen aan weerskanten van de bbq) naar een temperatuur van rond de 180 / 185 graden.
Wat rookhout op de kop getikt door een top tip van mijn vrouw Jolanda.
De kip stond vooraf al geprogrammeerd op mijn app op 74 graden kern temperatuur en dat is perfect.
Bakjes water in de weber geplaatst en resten van de kruiden in het vocht leggen zo benut je alles en hoef je het niet weg te gooien en ook dit geeft weer smaak af heel simpel.


Zoals je kunt zien heeft de spek uitstekend werk verricht om de de filets te beschermen en kip is optimaal gegaard.
Een mooie bijkomstigheid is dat door het afsluiten van de kip boven de smaken eronder nog meer in de kip gaan zitten.
Deze methode is voor mij in ieder geval voor de kip on the can een blijvertje.


Van de rosevallen(aardappelsoort) kunnen wij hier echt van blijven eten.
Lekker die kruiden erin met dit keer wat sinasappel schil geraspt erin en een rode ui met wat verse knoflook tijm, rozemarijn en goed olijfolie erover zo lekker.




Wij zijn en blijven verzot op asperges, zowel de het witte goud als de groene, en dit keer lag er weer een prachtige bos groenen bij mijn Turkse supermarkt.

In een tijd als deze dien je vooral goed gevarieerd en gezond te eten voor een optimale weerstand tegen de Covid19.

Asperges bevatten hele goede bestandsdelen;

vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.(met dank aan Dr Google).

 


Met een topping van uitgebakken spek en ei heb je geen saus meer nodig.

Anekdote met slotwoord :

Buurman Joey kwam nog even langs om te vragen of ik al iets met de Hoen had gedaan.
Wat een timing van de beste man.
Wel Joey op dit moment staat hij onder de deksel kerel en liet hem zien hoe ik bezig was en de smile van oor tot oor kwam naar boven bij hem, vooral bij zien van mijn hightech digitale meter die ik op mijn weber gemonteerd heb.

Even staan keuvelen over hoe en wat ik gedaan had zo leuk altijd.
Bij Joey zelf stond die dag Bambi op het menu.
Ik riep nog gekscherend of hij langs het Leidse hout(hertenkamp) was geweest.
Beetje zwartgallige humor kan de pret niet drukken nee toch.

Al met al weer een mooie sessie in de achtertuin met de weber.
Zalig gegeten van de Kemper Landhoen en de gerechten.

Vandaag op koningsdag staat de Picanha gekregen van mijn collega Peter op het menu.

In 1 van mijn vorige blogs heb ik toen de Portugese versie gemaakt.
Vandaag staat  een Nederlandse versie op het menu, eens kijken hoe hier de smaak van is.

Tot Laterzzzz....





 


 













 





Wanneer ik de boodschappen doe voor het een gerecht kijk ik altijd even verder tussen de schappen en in de vriezers.

Ook 3 weken geleden was dit het geval en vond bij de AH prachtige diamanthazen in de vriezer.

Meegenomen en van de week had ik wel iets ik moet hier iets mee gaan doen.

Na een beetje speuren tussen de recepten op het net kwam ik uit op het kanaal van bbquality.

Daar legt Dirk uit hoe je prachtige gevulde Griekse Fatty maakt met naast de vulling een diamanthaas met als saus natuurlijk de verse tzatziki. 



Ik wilde er een lekkere Griekse rijst bij wilde maken, dus ik koos voor Griekse tomatenrijst met Fetta van de site lekkersimpel.com.

Op griekipedia.nl staan heerlijke recepten en 1 daarvan is tzatziki op authentieke wijze.

De combinatie was bijna klaar, echter had ik wat moeite met Dirk dat hij uitsluitend peper & zout gebruikte voor zowel de diamanthaas als het gehakt.

Ik zal ik niet zijn om toch nog even verder te kijken of er niet ergens een prachtig Grieks kruidenmengsel te verkrijgen was, aangezien we culinair afreizen naar de mediterraan. 

Het mooie van dit soort gerechten dat je heel veel voor kan bereiden( mise place) en daarmee geen stress krijgt als alles op tafel moet.

Ik ben begonnen met de kruidenmix samen te stellen voor het gehakt.

Griekse kruidenmix :

 Benodigdheden:

halve tl zout

1 tl paprikapoeder

1 tl knoflookpoeder

1 tl komijn

1 tl tijm

1,5 tl oregano

1 tl peterselie

1/4 tl cayennepeper

1/4 tl zwarte peper

1/4 tl kaneel

Stap 2 heb ik de diamant haas uit de koelkast gehaald en en overbodige vocht eraf deppen en zout & peper erop en in de folie weer retour in de koelkast.

30 minuten van tevoren uit de koelkast halen als je gaat bakken. 

Het gehakt mengsel :

1 pond half om half gehakt

2 eieren

Paneermeel

Bestrooien met de Griekse kruidenmix

8 grote blaadjes verse munt

8 stelen met peterselie

Zout & peper naar smaak.

Voor het vlechten van de Fatty staan goede instructies op het internet en ik zeggen een kind kan de was doen.

Achteraf had ik mijn spek mat iets groter willen hebben in verband met de grote van de haas.

De haas even om en om op hoog vuur op de bbq tot het een kleurtje heeft.

De gevlochten spek mat onderop en het gehakt gelijkmatig verdelen over het oppervlak.

Voor de vulling :

Fijn gesneden zwarte olijven.

Fijn gesneden gedroogde tomaten.

Halve ringen ui.

De diamanthaas

Het geheel oprollen tot een rollade.

                   


Voor het afbakken van de Fatty op de bbq heb ik mijn brikethouders naar de buitenkant geschoven voor een indirecte hitte.

Een lekbak in de bbq gelegd voor afdruipen van het vet.

Mijn thermometer instelt in de diamanthaas op een kern temperatuur van 50 graden.





Helaas kreeg ik hem niet mooi rond gesneden, maar de smaak deed niet onder.

Ik zeg ook altijd thuis je kan hem toch niet heel opeten !.


Griekse tzatziki :

 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)

½ komkommer

3-4 teentjes knoflook

½ eetlepel dille (gedroogd)

1 theelepel munt (gedroogd)

½ citroen (alleen het sap)

1 scheutje olijfolie (extra vierge)

gemalen zwarte peper

snufje zout

Voor de bereiding is het zaak dat wanneer je de komkommer snijd er voor zorgt dat het vocht uit de komkommer word gedrukt in een zeef met b.v. een soeplepel.


GRIEKSE TOMATENRIJST MET FETTA

150 gr rijst

halve prei

1 pakje a 330 ml tomatenfrito/gezeefde tomatensaus

250 ml bouillon

1 kleine ui

2 paprika’s of 1 hele grote rode.

feta

zout/peper

1 tl paprikapoeder

snufje knoflook

1 tl peterselie

Bereidingswijze:

Snipper het uitje en snijd de paprika, prei en de kip in stukjes. 

Giet een scheutje olie in een pan.

Voeg vervolgens de ui, prei en paprika toe en bak dit 3-4 minuten mee. 

Voeg daarna de tomatenfrito, bouillon en de rijst toe en meng alles even goed door elkaar.

Laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen totdat het vocht is verdampt. 

Vergeet niet om af en toe te roeren. 

Voeg ook de kruiden toe. 

Na ongeveer 20 minuten is het vocht verdwenen en kun je opscheppen. Serveren met wat verkruimelde feta.

Het originele recept is dit gerecht met kippenblokjes erin.

Deze heb ik eruit gelaten vanwege de Fatty en ik heb wat munt aan de rijst toegevoegd.



De halve komkommer heb ik blokjes gesneden met 3 tomaten met een vleugje van de tzatziki en een goede klodder honing erover en wat peper en zout.

Tot slot :

We hebben werkelijk zalig gegeten en de leftovers zijn direct naar mijn pa gegaan.
Ik wens hem ook zeer smakelijk eten voor vanavond.
 
αντίο













Aanbevolen post

  Koningsdag is een dag vrij van werk voor mij en de uitgelezen kans om Peters picanha op de BBQ te bereiden. De vraag in de vorige blog was...

Populaire posts