3 weken geleden stonden mijn vrouw en ik bij de slager voor de spareribs en zag in de vitrine een prachtig stuk vlees liggen, mooi verpakt in een sealing.
Het bleek om ruim 2 kilo Picanha te gaan uit Uruguay en ik moet zeggen ik kon mijn ogen er niet vanaf houden en wilde dit al geruime tijd een keer op mijn weber klaarmaken.
Een uitgelezen kans en zo gezegd zo gedaan hebben wij ook deze homp meegenomen naar huis en in de vriezer gelegd voor een speciale gelegenheid.
Een mooie gelegenheid om dit te bereiden op de bbq.
Eerder de week ervoor heb ik een bbq thermometer gekocht met 3 displays.
2 sondes erbij en nu kan ook de ketel temperatuur in de gaten houden vanuit mijn huiskamer en dat is wel zo fijn nu het buiten nog wat kouder is.
Plan de campagne gemaakt en uitpluizen of er buiten peper/zout nog een mooie kruiden Rub zou zijn, en welke bijgerechten erbij te serveren.
Na wat zoekwerk ben ik bij Jord Althuizen uitgekomen, ook echt zo'n BBQ vakman van de bovenste plank zag ik zijn versie van een koffierub / Cacao die mij erg aansprak, ook mede omdat ik geen rookhout voor handen had en toch voor een diepe smaak wilde gaan, en op de site van Jord nog een mooie sjalot-appel-ciderrelish hoe te bereiden neem een kijkje op zijn site.
ingrediënten koffie Rub :
- 1¼ kg picanha
- 2 el paprikapoeder
- 2 el grof zeezout
- 1 el kristalsuiker
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 mespunt chilipoeder
- 1 tl gemalen koffie
- 1 tl cacaopoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl gemalen komijn
Zoete aardappelpuree :
- 2 hele grote zoete aardappels
- 8 takjes tijm
- 4 takjes oregano / of eetlepel gedroogd
- Scheut Goede olijfolie
- 1 bijna thee lepel komijnpoeder
- Op smaak brengen met zout & peper
Little gem sla :
- olijfolie genoeg voor een bodem om te marineren
- limoensap van 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel groentekruiden
- 2 eetlepels platte peterselie
- 4 kropjes little gem sla
- parmezaanse kaas
Chimichurri :
- 1 eetlepel blaadjes van een bosje verse tijm
- 1 eetlepel blaadjes van een bosje verse oregano, heel fijn gehakt
- 1 bosje bladpeterselie, heel fijn gehakt
- 1 bosje bieslook, heel fijn gehakt
- 1 rode rode peper zonder zaadlijst fijngehakt (medi
- 3 blaadjes verse laurier, heel fijn gehakt
- 6 tenen knoflook
- 2 sjalotten, fijn gesnipperd
- 70 ml witte wijn azijn
- 160 ml olijfolie
- Grof zeezout
- Zwarte peper uit de molen
sjalot-appel-ciderrelish :
- 3 sjalotten
- 150 ml extra vierge olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl korianderzaad
- 50 ml AH Biologisch appelciderazijn
Gepofte groenten :
De meiraap en pastinaken in de olijfolie peper/zout in de folie in de bbq ongeveer 45 minuten.
De punt paprika's rechtstreeks tussen de kolen en het zwart verwijderd.
De trostomaten op de grill lekker zacht laten worden.
De wortels wel voorgekookt, echter weg gelaten i.v.m. de zoetheid de overhand zou nemen.
Soms is het onderweg de route keuzes maken voor een optimaal gerecht.
Het bakje champignons was vermist geraakt en is ver na het eten terug gevonden helaas.
Morgen weer een dag ze komen wel op.
Slotwoord :
Het was de grootste Mise-en-place tot nu toe en bedenk altijd dat je een plan van aanpak hebt van zowel de inkoop als tijd die bij een uitgebreide sessie met een pallet aan werkzaamheden hebt.
Persoonlijk neem ik 3 dagen van tevoren de tijd om een plan van aanpak te maken en te bedenken wat kan op voorhand gemaakt worden, welke handelingen kan ik tussendoor doen om het zo makkelijk mogelijk te hebben als je moet gaan afronden.
Koken op zich is niet moeilijk, echter waar veel mensen tegenaan lopen is dat al die verschillende handelingen onoverzichtelijk worden en dit hoeft niet mits je voor bereid te werk gaat.
Zorg dat je je info goed tot je vergaard, maak een goed plan en je zal zien dat de uitvoering steeds soepeler gaat verlopen na verloop van tijd.
Probeer creatief te zijn in de combinaties te zoeken van gerechten die goed op elkaar aansluiten op gebied van zoet, zuur en hartig.
Mijn tafelgasten hadden maar een zin te zeggen ( je proeft dat de liefde in de gerechten zitten ), en dat proef je terug.
De laatste 2 stukken vlees met de overgebleven Chimichurri zijn als proeflokaal naar mijn buurman Jowie gegaan met als voorbode aan hem een ongezouten mening vanuit zijn kant.
De feedback was een hele beste kan ik melden.
Tot Laterzz...