Ik had in alle vroegte zo rond de klok van 5 uur in de morgen achter de laptop nog geen idee wat ik wilde eten vandaag.
Half zes de hond uitgelaten, zodat ik ruim de tijd en aandacht kon besteden aan het zoeken naar een mooi gerecht voor deze dag.
Na even zoeken op het internet kwam ik op de site famillieoverdekook.nl een stoofpot tegen van de auteur Jan Willem Huffmeijer.(b4men.nl).
De oorspronkelijke naam voor deze stoofpot dacht ik er uit op te maken is Potjie Kos.
Door alleen de naam al werd ik nieuwsgierig wat er dan in zo'n Potjie gaat.
Een kleine waslijst.
Ingrediënten :
1 kilo varkenswangen in blokken gesneden (3 bij 3 cm.)
4 stuks aardappelen in grove stukken gesneden
2 stuks winterpeen in grove stukken gesneden
3 stuks rode pepers fijn gesneden
2 stuks grote uien grof gesneden
3 stuks knoflook fijn gesneden (grote tenen anders eentje extra)
1 bakje champignons
1 blik tomatenblokjes 400 gram
1 blik witte bonen zonder vocht
1 duim vers gember fijn gesneden
1 halve liter rode wijn naar eigen smaak
1 groente bouillonblokje
3 theelepels worcestersaus
2 eetlepels appelcider azijn
4 eetlepels bloem
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels komijnpoeder
1 eetlepel korianderzaad
3 eetlepels bruine basterdsuiker
Handje verse koriander grof gehakt
Handje verse peterselie grof gehakt
Vers gemalen zwarte peper en zout
5 eetlepels zonnebloemolie
Daar kan je wel een Potjie mee vullen dacht ik.
En alsof alle zegen van boven komt, was het nu ook weer het geval.
De zon zou gaan schijnen.
Ja ik zeg naar buiten waar de vogels fluiten en waar mijn Weber staat.
En wat een gezegende dag is het weer geworden.
Lekker buiten de Mice-Place snijden voor mijn Afrikaanse Stoof onder het genot van vers gebakken broodjes met zalig beleg en een kop koffie van moeders.
Bereiding Recept :
Bloem het vlees en breng op smaak met de kerriepoeder, komijnpoeder en zwarte peper.
Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in de stoofpan.
Bak het vlees rondom goudbruin aan.
Haal het vlees uit de pan.
Fruit in het overgebleven braadvet de uien, knoflook en gember.
Wanneer de uien glazig zijn voeg je de wortel, aardappels, champignons en korianderzaad toe.
Bak even aan voor twee minuten.
Nu mag het vlees weer toegevoegd worden en verkruimel het bouillonblokje erbij.
Voeg de worcestersaus, appelcider azijn, tomatenblokjes, de witte bonen, bruine basterdsuiker en de rode wijn toe.
Nu mag de temperatuur omlaag van het vuur.
Ik vind het ideaal om met de bbq Baskets te werken die kan je gelang de hitte verschuiven naar de gewenste temperatuur.
Voeg water toe tot alles net onder staat.
Voeg nu ook de verse koriander en peterselie toe.
Dit mag onder zacht pruttelen voor minimaal 3 uur staan.
De stoof is klaar als het vlees zacht en mals is en het vocht is ingekookt.
Leg de deksel niet helemaal op de pan.
Je kan de stoof eventueel indikken met een maïzena papje, of beetje bij beetje bloem erbij gooien en even omroeren.
Nu is een stoof heel lekker om met friet te eten, echter zijn wij niet meer zulke friet eters, maar als je ze vers bereid dan smaken ze wel zo veel lekkerder.
1. Schil de friet aardappelen van AH zijn toppie.
Koop bij Alie expres ofzo 1 keer zo'n verrekt handige keukensnijder van nog geen 10 euro met tig hulpstukken.
Daar zit namelijk ook een friet snijder bij en die is helemaal geweldig.
Vul een ruime pan met heet water en doe de frites erin.
Zet de pan 30 min. op zo laag mogelijk vuur.
Het water mag niet koken.
Giet af en laat uitgespreid op een schone theedoek afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 140 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer.
Bak de frites in 2 delen in 8 min. gaar, zonder dat ze kleuren.
Neem uit de pan en laat uitgespreid uitlekken op keukenpapier.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Verhit de olie tot 180 °C. Bak de frites in 2 of 3 delen in 4-5 min goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier en gooi zout of patat kruiden erop wat je lekker vind.
De Potjie is naar onze beleving een zeer smaakvol gerecht met een mooi smaak pallet en wat zoetige tonen.
Goed te combineren met bloemkool.
Lekker soppen met een zelf gemaakt brood die vandaag op het menu staat.
Want het is algemeen bekend dat op de 2de dag de stoof nog veel lekkerder is.
In Afrika zeggen ze dan ook wel geniet jou ete.